Atunci când decizi să cumperi o locuință fie pentru locuire, fie ca investiție, unul dintre cele mai importante aspecte îl reprezintă costurile de achiziție. Dincolo de prețul locuinței, vei mai avea de achitat taxele notariale, care variază în funcție de valoarea proprietății și modalitatea prin care faci achiziția: surse proprii, credit Noua Casă sau credit ipotecar.
Care sunt costurile notariale?
Costurile notariale sunt compuse din:
- taxa de intabulare, respectiv 0,15% din valoarea de vânzare a locuinței
- taxa notarială (onorariul notarial), respectiv o sumă fixă + una procentuală, raportată la valoarea proprietății
Formulele de calcul actualizate în 2024 pentru taxele notariale sunt următoarele:
- Pentru o locuință cu o valoare cuprinsă între 200.001 lei și 600.000 lei: 2.805 lei + 0,9% pentru suma care depășește 200.001 lei.
- Pentru o locuință cu o valoare de peste 600.001 lei (circa 120.000 euro): 6.405 lei + 0,6% pentru suma care depășește 600.001 lei.
Atunci când îți calculezi taxele notariale, să ai în vedere totuși că această grilă notarială reprezintă tariful minim garantat, ceea ce înseamnă că taxele diferă de la un notariat la altul și pot fi considerabil mai mari.
Un alt factor care influențează valoarea taxelor notariale este modalitatea prin care faci achiziția. În cazul achiziției din fonduri proprii, taxele notariale sunt calculate în funcție de valoarea totală a tranzacției. În schimb, pentru achizițiile prin credit ipotecar, pe lângă taxele standard, se adaugă și taxa de autentificare a contractului de ipotecă. Acest lucru se datorează faptului că ipoteca trebuie înscrisă în cartea funciară, ceea ce implică taxe suplimentare.
Exemplu de calcul
Să luăm un apartament nou cu o valoare de 120.000 de euro + TVA. Valoarea cu TVA inclus este 130.800 euro (120.000 * 1,09). Valoarea în lei este de 651.384.
În cazul achiziției prin surse proprii, vei plăti taxe notariale de aproximativ 8.000 de lei (valoare medie practicată), la care se adaugă o taxă de intabulare de 977 lei.
Pentru achiziția prin credit Noua Casă, vei plăti circa 5.600 de lei taxele notariale.
În cazul în care cumperi prin credit ipotecar, se aplică onorariul notarial pentru achiziția prin surse proprii (8000 de lei), la care se adaugă un onorariu de ipotecă și o taxă de intabulare a ipotecii, care împreună se ridică la aproximativ 330 de lei. Așadar, cu tot cu taxa de intabulare a locuinței (977 de lei), vei achita în total circa 9.300 de lei.
Dacă accesezi un credit ipotecar sau Noua Casă, vei achita onorariul notarial în 2 tranșe: la semnarea antecontractului de vânzare și la semnarea contractului final de vânzare-cumpărare, când intri în posesia cheilor proprietății. Lucrul acesta este valabil și pentru plata prin surse proprii, dacă locuința pe care o cumperi nu este finalizată sau dacă alegi să semnezi un antecontract.
Așa cum am menționat mai sus, valoarea taxelor notariale crește direct proporțional cu valoarea locuinței. La un apartament de 199.000 euro TVA inclus, spre exemplu, taxele se ridică în jurul sumei de 10 – 11.000 de lei (circa 2.000 de euro). Prin urmare, taxele notariale reprezintă costuri care nu sunt de neglijat și pe care îți recomandăm să le iei în calcul.
Pentru a-ți ușura procesul de achiziție, însă nu și portofelul / contul bancar, IMPACT Developer & Contractor derulează campania ”Taxe Notariale Zero” pentru GREENFIELD Băneasa. Până pe 31 august, la achiziția oricărui apartament din ansamblu, ești scutit de plata taxelor notariale (onorariul notarial). Astfel, economisești o sumă de bani semnificativă și scapi de o grijă în plus.