Băneasa, scurt istoric rezidențial

14iul.2020 Băneasa, scurt istoric rezidențial
 

Zona Băneasa din nordul Bucureștiului a ajuns unul dintre cei mai dinamici poli de dezvoltare pentru sectorul imobiliar din țară. Accesul spre centru și ieșirea din oraș și apropierea de o pădure cu o suprafață impresionantă au reprezentat de-a lungul timpului puncte de atracție pentru un oraș aflat în permanentă dezvoltare.

 Călătorie în timp 

Cartierul Băneasa își are originile pe o parte din vechea moșie care a aparținut Mariei Bibescu, ulterior devenită contesa Maria de Montesquieu. Numele cartierului este derivat din numele bănesei Ecaterina Văcărescu, văduva mareului ban Șerban Văcărescu. Actualul cartier a fost dezvoltat pe fundația satului Cârstănești, care după anul 1950 a fost alipit Bucureștiului printr-o decizie administrativă.

Perioada interbelică prinde Băneasa în plin proces de dezvoltare cu străzi rectagulare și parcele de minimum 400 de metri pătrați. La început au fost construite case cu un etaj, iar spre finalul perioadei comuniste au fost ridicate numeroase blocuri de locuințe ceea ce a dus la creșterea rapidă a numărului de locuitori.

Zona este faimoasă datorită suprafeței mari de pădure care înconjoară Băneasa în partea de nord a Bucureștiului. În prezent, pădurea Băneasa ocupă 1.343 de hectare, din care mai mult de jumătate se află în proprietate privată, conform oficialilor. Statul deține 374 de hectare pe care în 2019 intenționa să le transforme în pădure-parc. Scopul era de a păstra intacte flora și fauna din această zonă care funcționează ca un veritabil „plămân verde” pentru metropolă.

De fapt, ideea realizării unui parc natural în Băneasa nu este nouă. Un număr al monitorului Urbanismul din anii 1930 include o hartă a zonei de nord a Bucureștiului unde figurează Parcul Băneasa cu o suprafață de 100 de hectare. Tot aici se află și comuna Băneasa, care la nord este flancată de pădurea Montesquiou si Blank. Pe hartă este inclus și Aeroportul Băneasa la nord de care era amenajată Ferma Academiei de Agricultură. În prezent, în acea zonă este deschisă platforma comercială Băneasa.

„S-a aprobat exproprierea intregului teren de cca. 50 ha. mărginit la răsărit cu Pădurea Baneasa, a Municipiului, la nord cu pădurea Montesquiou și Blank, la apus cu șos. națională București-Otopeni și la sud cu ferma școalii de agricultură. Scopul amenajării acestui teren a fost crearea unui parc în continuare cu Parcul Băneasa, pe care Municipiul Bucuresti îl posedă prin lege de la Stat”, se arată în monitorul disponibil la acest link http://digibuc.ro/. Contesa Montesquiou mai deținea încă 300 de hectare de pădure în partea de vest a comunei, se mai arată în harta întocmită de autorități la acea vreme.

Prin pădurile din Băneasa viețuiesc căprioare, veverițe, iepuri și pisici sălbatice, dar și numeroase specii de păsări cum ar fi ciocănitoarea, pițigoiul sau vânturelul roșu. Întreaga zonă forestieră a aparținut în trecut Codrilor Vlăsiei, care acopereau o suprafață semnificativă din sudul României. Au supraviețuit o serie de păduri în jurul Capitalei, printre care cele din Băneasa, Snagov sau Comana.

Un plan de sistematizare al comunei Băneasa vechi de aproape un secol prevedea că „principial acolo nu admitem instalarea de industrii, ci numai locuințe”. Recensământul din anul 1930 arăta că în Băneasa exitau 535 de case locuite și 3225 de locuitori.

Hartă care datează din 1934 

 

Dezvoltarea sustenabilă a cartierului GREENFIELD Băneasa

Aproape 90 de ani mai târziu, vei putea identifica rapid pădurea din partea de nord a orașului, structura ei macro fiind relativ neschimbată. Tot aici, Impact Contractor & Developer are în derulare una dintre cele mai mari investiții rezidențiale sustenabile din România, dezvoltatorul acordând atenție sporită protecției cadrului natural existent.

Localizat chiar în apropierea pădurii, cartierul GREENFIELD Băneasa s-a dezvoltat în mod constant începând cu anul 2007. Impact Contractor & Developer are o strategie de dezvoltare a complexului până în anul 2028. Întregul cartier se va întinde pe 60 de hectare, fiind finalizate până acum trei faze care însumează 2.568 de apartamente. La finalul ciclului de dezvoltare, în cartier ar urma să fie operaționalizate peste 7.000 de locuințe.

Greenfield este dezvoltat într-o locație stratategică, cu acces către platforma de retail și divertisment Băneasa, la care se adaugă polul de birouri din zona Pipera-Aviației. Din cartier se poate ajunge rapid la DN1, autostrada A3 și aeroportul internațional Henri Coandă.

În cea de-a treia perioada de dezvoltare încheiată în 2019 au fost ridicate 944 de apartamente în 39 de blocuri. Investiția totală s-a ridicat la 88 de milioane de euro.

Fiind încadrat pe două laturi de pădurile Băneasa și Tunari, cu aer curat în permanență, cartierul are amenajat și la interior o zonă verde generoasă pentru locuitori. Impact a dezvoltat un parc privat pe o suprafață de 6.000 mp, unde sunt deschise spații verzi, locuri de joacă și terenuri pentru sport, dar și o zonă specială pentru recreere.

În continuare, Impact este în faza de autorizare pentru fazele Greenfield IV, cu aproximativ 1.200 de apartamente, și Greenfield V și VI, unde vor fi peste 2.500 de apartamente. Planurile de dezvoltare includ o nouă cale de acces către București, integrarea în sistemul public de transport și deschiderea de noi facilități educaționale și de timp liber.

În paralel, Impact susține campanii care au drept scop ecologizarea și protejarea arealului natural unic din partea de nord a orașului.

În Pădurea Băneasa au fost strânse sute de kilograme de deșeuri în cadrul campaniei de plogging „Clean&Run”. Doar în anul 2019 au fost strânse 200 de kg de deșeuri de pe aproximativ 25 de kilometri de poteci și alei din pădurea situată în apropierea complexului Greenfield. Dacă nu știai, plogging-ul este un concept apărut în Suedia, care presupune îmbinarea activităţii de alergare (jogging) cu strângerea deșeurilor ca activitate civică.

Iar eforturile dezvoltatorului nu se opresc aici. Impact a susținut cea mai mare acțiune de împădurire a anului în nordul capitalei, realizată cu ajutorul comunității Greenfield. Obiectul Impact este de a planta un pom pentru fiecare apartament construit, astfel încât până în anul 2028 ar urma să fie plantați peste 4.500 de arbori, în plus peste cei 3.500 de copaci plantați până la finalul anului 2019.

Investițiile în comunitate și protecția mediului înconjurător au impact pe termen lung, contribuind la crearea unor spații de locuit care stimuleaza stilul de viață sănătos și mișcarea în aer liber.

 

Accelerarea investițiilor în infrastructura de transport

Planurile pentru dezvoltarea infrastructurii de transport în zona Băneasa sunt dominate de proiectul liniei de metrou (M6) care va lega centrului orașului de aeroportul internațional Henri Coandă.

Vor fi amplasate stații de metrou în apropierea ansamblului rezidențial GREENFIELD Băneasa, în dreptul centrului comercial Băneasa Shopping City, Ambasadei SUA, Liceului Francez, respectiv podul Otopeni.

Îmbunătățirea graduală a infrastructurii din zonă merge în paralel cu dezvoltarea cartierului Greenfield Băneasa, prevăzut să ajungă la aproape 17.000 de locuitori spre finalul deceniului.

Autoritățile vor investi și în modernizarea Gării Băneasa în contexul finalizării conexiunii feroviare directe între Gara de Nord și aeroportul din Otopeni. La toate acestea se va adăuga o nouă arteră cu trei benzi care va scurta timpul de călătorie între cartierul Aviației și Șoseaua de Centură. Aceasta va reprezenta o variantă eficientă de circulație și pentru locuitorii din complexul Greenfield. Află  mai multe detalii. 

Așa cum am putut observa, zona Băneasa a reprezentat o zonă de interes pentru dezvoltare economică în ultimele secole, proces care s-a accelerat în ultimele decenii. Într-o locație cu păduri istorice, Băneasa chiar îndeplinește criteriile pentru o experiență de locuit și lucrat superioară.

                                                                                                                                                                                        

Programează o vizionare

VideoBG Placeholder

Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent cu noutățile, evenimentele și promoțiile noastre.

Niciodată nu vom divulga adresa ta de email și nu vom face spam. Făcând click pe „Trimite”, ești de acord cu Termeni și Condiții și Nota de informare