28oct.2019
În Greenfield Băneasa, ne mândrim atât cu amplasarea cartierului într-o zonă excelentă, atât de apropiată de Natură, dar și cu o comunitate de oameni responsabili care participă la diversele activități de ecologizare și plantare inițiate de noi.
Și pentru că responsabilitatea socială nu se oprește doar la acțiunile pe care le faci atunci când participi la evenimente dedicate, te invităm să citești ghidul de mai jos pentru a face alegeri mai bune, mai prietenoase cu mediul, începând chiar din interiorul apartamentului tău.
1. Amenajarea apartamentului după influențele eco-friendly
Îți poți arăta responsabilitatea față de mediul înconjurător prin adoptarea unui stil de viață bazat pe reducerea consumului de energie, a apei și pe refolosire și reciclare.
Poți lua o mulțime de decizii prietenoase cu mediul atunci când vine vorba de amenajarea apartamentului. Dacă tocmai ți-ai luat casă, alege piese de mobilier și decorațiuni din materiale reciclate și lasă cât mai puține deșeuri atunci când îți amenajezi/redecorezi locuința.
Există chiar și gadgeturi care te ajută să fii mai responsabil față de mediul înconjurător: termostatele inteligente, încărcătoarele eco și prizele inteligente.
În ultimii ani se tot vorbește despre prizele care pot fi controlate prin smartphone să se oprească după un anumit timp de funcționare. Cu siguranță știi deja că electronicele și electrocasnicele consumă curent chiar dacă nu sunt pornite. De aceea este important să le deconectezi atunci când nu le folosești.
Înlocuiește becurile incandescente cu becuri LED, închide apa atunci când te speli pe dinți, udă florile cu apa în care ai fiert ouă ori cu care ai spălat legumele și fructele. Mai poți să montezi un cap de duș cu consum economic de apă. Deși par niste gesturi mici, diferențele vor putea fi observate atât în facturi, cât și în mediul din jur. Mai mult, îți vei crește stima de sine pentru că te ești responsabil și reușești să faci lucrurile așa cum îți propui.
2. Cum să fii mai responsabil social în cartierul tău
Misiunea ta nu se încheie în momentul în care ieși pe ușa apartamentului, ci continuă oriunde te duci.
Spre exemplu, cum ai putea să fii mai responsabil în cartierul tău? Este de la sine înțeles că nu ar trebui să arunci niciodată gunoaie pe jos. Plasticul și mucurile de țigări au efecte dezastruoase pentru mediu. Acestea se descompun în mulți ani (peste 100 ani - în cazul plasticului) și prezența lor pe sol nu rămâne fără efecte. Resturile de țigări, care conțin un filtru fabricat din fibre de acetat de celuloză, un tip de bioplastic, afectează dezvoltarea plantelor.
Reciclează plasticul, bateriile și hârtia ori de câte ori ai ocazia. Caută cel mai apropiat punct de colectare din cartierul tău și implică-i în această acțiune și pe vecinii tăi.
Folosește mai des mijloacele de transport în comun și bicicleta în detrimentul autoturismului personal. Dacă este absolut necesar să folosești o mașină, ai putea să faci car-sharing cu vecinii din Greenfield.
Dacă te decizi să schimbi electrocasnice vechi sau stricate, verifică dacă există programe de Buy Back, prin care primești o reducere dacă duci produsul vechi.
O altă variantă: apelează la firme de reciclare. Nu doar că vor veni să îți ia de la domiciliu respectivul obiect, dar există posibilitatea și să primești un voucher de reducere la achiziția unui nou produs.
3. Practică turismul responsabil când mergi la un picnic în pădure
Vacanțele sunt subiectul preferat al tuturor pentru că ne fac să ne gândim instant la relaxare și clipe frumoase alături de oameni dragi. Dar nu trebuie să uităm să fim responsabili față de mediu. După o zi petrecută la picnic, la grătar ori la o plimbare în aer liber, asigură-te că nu rămâne nici un gunoi în urma ta.
Pet-urile, dozele, caserolele și ambalajele de plastic, dar și alte obiecte de acest tip trebuie strânse în saci menajeri și aruncate într-un loc amenajat pentru gunoaie. Cel mai bun sfat după o ieșire în natură: lasă locul exact așa cum era când ai venit.
Deși par gesture mici, activitățile noastre de zi cu zi au impact mare asupra mediului înconjurător și este de datoria noastră să protejăm resursele naturale ale planetei.
Ai grijă de planeta noastră, așa cum ai grijă de tine, în fiecare zi!