Fie că faci deja parte din comunitatea noastră urbană, fie că îți dorești să ni te alături în viitor, vrem să-ți împărtășim câteva lucruri interesante despre cartierul Greenfield și împrejurimi. Principala vedetă este Pădurea Băneasa, numită și plămânul orașului, care îmbrățișează protector complexul nostru rezidențial.
Poate că petreci ore bune în această zonă a Bucureștiului, însă cât de bine o cunoști? Te invităm să descoperi câteva informații interesante la care nici măcar nu te-ai gândit până acum.
Așadar, știai că...1. Există o zonă verde de 3-4 ori mai mare decât parcul Herăstrau, în București?
Este vorba chiar de Pădurea Băneasa! Situată la doar 10 km de centrul orașului, Pădurea Băneasa este o adevărată oază din apropierea Capitalei, rămânând cea mai solicitată zonă pentru recreere şi agrement.
Multe persoane nu știu că Pădurea Băneasa are cel mai întins spațiu verde din zonă. Aceasta depășește de 3-4 ori parcurile Herăstrău (denumit în prezent Parcul Regele Mihai I al României) și Tineretului.
Uită de grijile cotidiene măcar pentru o jumătate de oră și pornește în drumeții prin pădure. Relaxează-te, conectează-te cu natura și încarcă-te cu energie pozitivă pentru următoarea zi.
2. Pădurea Băneasa este o urmașă a Codrilor Vlăsiei?
Codrii Vlăsiei a fost denumirea pădurilor care acopereau odinioară o regiune mare din sudul României, inclusiv teritoriul orașului București și al județului Ilfov. În prezent, în împrejurimile Capitalei au mai rămas urmași ai Codrilor Vlăsiei următoarele zone verzi: Pădurea Pustnicu – Mânăstirile Pustnicu și Pasărea, Pădurea Snagov – Mănăstirea Snagov, Pădurea Comana – Mănăstirea Comana, Pădurea Râioasa și Pădurea Băneasa.
3. Pădurea de lângă tine este casă pentru numeroase păsări?
Data viitoare, în timp ce te plimbi prin spațiul verde din jurul cartierului Greenfield, fă cunoștință și cu păsările care îți vor ieși în cale. Pădurea Băneasa este un cămin primitor pentru numeroase înaripate pline de viață și dornice să își cânte poveștile prin crengile copacilor.
De acum vei ști că împarți același aer curat cu păsări ca: mierla, gaița, vrabia, ciocănitoarea, rândunica, drepneaua neagră, pițigoiul albastru, pițigoiul mare, graurul, cucuveaua, măcăleandru, vânturelul roșu și alte specii minunate. Nu știm exact câte și nici nu am găsit cifre exacte, dar ai putea să cauți o carte de specialitate, sa înveți să le recunoști și să te relaxezi la bird watching!
4. În zona verde din jurul Greenfield există 4 specii de animale sălbatice?
În caz că nu ai avut până acum timp să te bucuri de o plimbare mai lungă prin spațiul verde care îmbrățișează cartierul nostru, nu ar trebui să mai stai pe gânduri. Cu puțin noroc, poți avea o întâlnire specială cu o căprioară ori chiar cu o familie întreagă de căprioare. Dintre speciile care se află în Pădurea Băneasa mai enumerăm și: veverița, iepurele, porcul mistreț și pisica sălbatică.
5. În Băneasa se află 7 dintre cele mai importante obiective turistice ale Capitalei?
Băneasa, renumitul cartier din partea de nord a Bucureștiului, este popular, printre altele, și pentru obiectivele turistice pe care le are. Acest cartier îmbogățește semnificativ harta Capitalei cu următoarele atracții turistice: Arcul de Triumf, Muzeul Satului, Parcul Herăstrău, Casa Presei Libere, Fântâna Miorița și vile importante precum - Vila Nicolae Minovici și Vila Dumitru-Furnica Minovici, ultima fiind și cea care găzduiește Muzeul de Artă Veche Apuseană. Alte locuri care prezintă interes sunt Aeroportul Băneasa și Gara Regală, având o istorie bogată în spate, după cum vă povesteam în articolul Zona rezidențială Băneasa. Trecut. Prezent. Viitor.
Dacă acestea sunt cele mai cunoscute și apreciate obiective turistice ale zonei Băneasa, trebuie să știi că există și altele care se află într-un con de umbră pentru multe persoane. Primul este monumentul „Ultimul străjer al capitalei”, care a fost înălțat în memoria sergentului cavalerist Nicolae Păianu, căzut la datorie în luptele pentru apărarea Capitalei, din ziua de 22 noiembrie 1916. Monumentul simbolizează rezistența Bucureștiului în fața inamicului în timpul Primului Război Mondial.
Al doilea monument despre care a cărui existență puțini oameni știu este Mausoleul Mauriciu Blank, rămas în paragină după ce moștenitorii au părăsit țara. Dacă îți dorești să vezi clădirea, ține cont de următoarele repere – se află peste drum de Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza şi accesul se face din Aleea Padina. Acesta este locul de veci al moșierilor care au avut, cândva, în proprietate pădurea Băneasa, dar rămăşiţele familiei Blank nu mai sunt acolo, ci au fost mutate acum mai bine de 50 de ani, în Cimitirul Evreiesc. Cel mai cunoscut membru al familiei este Mauriciu Blank, care a fost membru fondator al Băncii Marmorosch Blank.
6. Începând cu luna martie 2020, Pădurea Băneasa va avea statut de ″pădure de protecție”?
O veste bună așteptată de multă lume cu sufletul la gură este că Pădurea Băneasa va avea statut de ″pădure de protecție” și de ″pădure-parc″ din luna martie. Ce înseamnă acest lucru? Că va fi protejată prin lege și că nu va mai fi permisă tăierea arborilor, după cum a declarat chiar ministrul Mediului.
Zona care împrejmuiește cartierul Greenfield este una specială, cu adevărat interesantă. Te invităm să o explorezi și să te bucuri de ea, cât mai des.