25sept.2019
World Happiness Report evaluează țările nordice (Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda) printre primele 10 națiuni cele mai fericite. Și sunt câteva trăsături și tradiții comune care ne pot inspira cu privire la cum putem să fim mai fericiți, în fiecare zi!
1. Hygge - momente de răsfăț
Conceptul danez de Hygge se poate traduce ca un confort al sufletului. Gândește-te la senzația pe care o ai în zilele friguroase de iarnă, când ești acasă sub pătură, te uiți la un film și bei un ceai fierbinte alături de persoana iubită.
Permite-ți momente de răsfăț fără a te simți vinovat pentru ele, sau a-ți reproșa că pierzi timpul. Hygge înseamnă și o cină în familie sau o după-amiază de duminică petrecută la bunici, alături de toți membrii familiei, într-o armonie completă.
2. Echilibru în toate
Suedezii îi spun lagom, dar noi îi spunem un stil de viață echilibrat, optim, cu moderație. Și se poate referi la aproape orice, începând de la cantitatea de zahăr din cafea până la orele petrecute la birou. Așadar, moderația și găsirea propriului nivel de mulțumire și pace interioară sunt cheia unei vieți echilibrate. Iar la suedezi este și mai accentuată această tendință pentru că de multe ori implică a muta accentul de pe eu, că persoană individuală și egoistă, pe noi, ca grup în care trăiesc și unde trebuie să mă integrez.
3. Perseverența este cheia
Finlandezii au propriul termen (sisu) care se referă la persistența în a duce un lucru până la final, de a-ți atinge obectivul. Această filosofie de viață implică voință, determinare și perseverență. Este acel moment când lucrezi la un proiect și ai trecut de perioada de inspirație și creativitate, și ai rămas la task-urile care necesită timp, dar fără de care nu poți finaliza proiectul.
4. Fă-ți timp pentru cei dragi!
Suedezii îi spun fika și asociază cuvântul cu pauza de cafea și cu un desert. Dar este mai mult decât o simplă pauză de cafea sau o retragere din activitățile zilnice, este o conexiune cu cei din jur. Chiar dacă tradiția dispare, iar tinerii lucrează din ce în ce mai mult, ia cât mai des pauze și profită de ele pentru a te vedea cu prietenii și a petrece timp cu ei.
5. Mersul pe bicicletă ca mod de viață
Mersul cu bicicleta este un lucru normal în țările nordice, indiferent că ești fată sau băiat. Mersul pe bicicletă înseamnă alegeri sănătoase și o oarecare libertate pe care nu o ai cu mașina sau pe jos. Ne bucurăm să vedem că din ce în ce mai mulți bucureșteni aleg să meargă cu bicicleta. Iar partea și mai bună este că locuitorii din Greenfield au la dispoziție aproximativ 100 km de poteci, tocmai bune pentru explorat!
6. Casa mea este castelul meu!
Poate că noi suntem obișnuiți să mergem în vizită la prieteni, dar în țările nordice e mare lucru când ești invitat la cineva acasă. Acasă este considerat un loc magic unde îți reîncarci bateriile. Ce putem să preluăm de aici? Obiceiul de a decora casa astfel încât să fie tot timpul locul preferat pentru reîncărcarea bateriilor.
7. Consumă produse locale
Mâncarea este una din nevoile de bază, iar pe măsură ce globalizarea ne oferă oportunitatea să cumpăram roșii în plină iarnă și citrice în miez de vară, ar fi bine să nu uităm că mâncarea locală este cea mai bună. Este mai gustoasă, este mai sănătoasă, poți să afli exact cum a fost produsă, iar lanțul de la producător la tine pe masă este considerabil mai mic.
Poate că schimbările nu se fac peste noapte, dar ne bucurăm să vedem că mulți dintre rezidenții din cartierul rezidențial Greenfield Băneasa sunt deja adepții filosofiilor de viață de mai sus. Și te invităm și pe tine să faci parte din comunitatea noastră!