Calitatea aerului s-a înrăutățit semnificativ în ultimii ani, în special în marile orașe, unde traficul auto, centralele termice vechi și gropile de gunoi au un cuvânt greu de spus. Poluarea aerului se află în strânsă legătură cu starea generală de sănătate, putând conduce la apariția unor afecțiuni destul de grave. Oamenii care locuiesc în zone cu trafic ridicat sunt supuși unui risc mai mare de a dezvolta cancer, boli cardiace sau respiratorii (bronsite, astm, alergii), fiindcă zonele mai aglomerate au un grad mai mare de poluare. Statisticile spun chiar că poluarea aerului face mai multe victime decât malaria și HIV la un loc. Din perspectiva gradului de poluare, capitala București este considerată cea mai poluată capitală europeană.
Aerul poluat are efecte negative asupra tuturor, însă cei mai expuși sunt copiii, bunicii și femeile însărcinate. Copiii mai mici de 15 ani inhalează mai mult aer, în consecință și mai multe substanțe poluante. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să inhaleze mai mult aer pe gură, astfel că filtrul natural din nas este ocolit. În plus, ei sunt mai sensibili pentru că plămânii lor nu sunt dezvoltați suficient.
Este îngrijorător faptul că programul UE - "Un aer curat pentru Europa (CAFE)" - a estimat un total de 348.000 de decese premature pe an provocate de expunerea la particulele fine (2,5PM), potrivit datelor oferite de eea.europa.eu.
Te-ai întrebat vreodată ce conține aerul pe care îl respiri tu și cei dragi? “Aerul uscat conține aproximativ 78% azot, 21% oxigen si 1% argon. În aer există și vapori de apa, reprezentând între 0,1 % și 4 % din troposferă. Aerul mai cald conține de obicei o cantitate mai mare de vapori de apă decât aerul mai rece.
Aerul conține, de asemenea, cantități foarte mici de alte gaze, cunoscute drept gaze reziduale, inclusiv dioxid de carbon și metan.
În plus, există mii de alte gaze și particule (inclusiv funingine și metale) emise în atmosferă atât de surse naturale, cât și antropice.", conform eea.europa.eu.
OSM (Organizația Mondială a Sănătății) a realizat un clasament ce cuprinde efectele poluanților atmosferici, pe termen scurt și pe termen lung, asupra organismului. Principalii poluanți din atmosferă sunt: oxizii de azot, dioxidul de sulf, ozonul troposferic, monoxidul de carbon, aldehida formica, fenolii, pulberile în suspensie (PM10 si 2,5 mkm).
Din ce este format aerul pe care îl respirăm și de unde provin 4 dintre cei mai de temut poluanți?PM – particule fine
Particulele sunt poluantul care afectează cel mai mult sănătatea oamenilor. Acestea sunt niște pulberi suspendate în aer. Spre exemplu, sarea de mare, carbonul negru, praful și particulele condensate ale anumitor substanțe chimice pot fi clasificate drept particule poluante. Mai mult de atât, particulele mai pot conține și unele metale grele, precum arsenul, cadmiul, mercurul și nichelul.
Inhalarea acestor particule poate conduce la dezvoltarea mai multor afecțiuni, precum astm, infecții, inflamații, insuficiență pulmonară, boală pulmonară obstructivă cronică. Oamenii se pot confrunta cu crize repetate de tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.
CO
Monoxidul de carbon rezultă în urma arderii combustibililor fosili, cum ar fi motoarele autovehiculelor, centralele termice și țigările. În cazul concentrațiilor relativ scăzute, afecteza sistemul nervos central, slăbește pulsul inimii, reduce acuitatea vizuală și capacitatea fizică, poate cauza dificultăți respiratorii, dureri în piept persoanelor cu boli cardiovasculare, iritabilitate, migrene, lipsa de coordonare, greața, amețeală, confuzie, oboseala și capacitate de concentrare redusă.
NO2
Dioxidul de azot este un gaz de culoare brun-roșcat cu un miros puternic, înecăcios. Rezultă, în principal, în urma proceselor de ardere, precum cele care se petrec în motoarele autovehiculelor și în centralele electrice.
Expunerea la concentrații ridicate poate fi fatală, iar la concentrații reduse afectează țesutul pulmonar. Oamenii expuși la acest tip de poluant se pot confruntă cu iritații ale căilor respiratorii și disfuncții ale plămânilor. Expunerea pe termen lung la dioxid de azot poate afecta ficatul, splina și calitatea sângelui.
SO2
SO2, cunoscut și sub denumirea de dioxid de sulf, este alt tip de poluant care are efecte negative asupra sănătății. Este un gaz incolor, amărui, neinflamabil, cu un miros pătrunzător care irită ochii și căile respiratorii.
Gazul este emis atunci când combustibilii care conțin sulf sunt arși în scopul încălzirii, generării de energie electrică și în transport. De asmenea, vulcanii mai emit SO2 în aer.
Inhalarea dioxidului de sulf poate avea o mulțime de consecințe asupra sistemului respirator și poate provoca dureri de cap, anxietate. Mai mult de atât, poate chiar să afecteze sistemul nervos.
Hărțile privind nivelul de poluare a aerului atmosferic nu situează Bucureștiul într-un top tocmai fericit. Dar există un loc special în Capitală unde te poți conecta cu natura, unde te poți bucura de aer curat - în cartierul rezidențial îmbrățișat de pădure, Greenfield Băneasa.
În Greenfield, aerul este mai curat decât în centrul Bucurestiului, datorită celor 900 de ha de pădure care înconjoară complexul. Nivelele sunt verificate de o statie de monitorizare a calității aerului ce compară indicatorii din Greenfield cu cei înregistrați în centrul orașului. Revenim curând cu mai multe detalii despre cum poți verifica calitatea aerului pe care îl respiri.